top of page

Anmeldelse af Stemmens Magi af Ole Christensen

Ole Christensen, Journalist, Visens Venneer

Merete Nørgaards bog ”Stemmens magi” er et must-have. Det er ikke en bog man læser og derefter stiller i reolen. Den er beregnet til at slide op.
 

Mange performere og musikere har gået til forskellige kurser i stemmetræning med henblik på at synge bedre, men Merete Nørgaards bog går skridtet videre. Vi bruger også stemmen når vi ikke synger, men taler.

Er det vigtigt, hvis publikum først og fremmest kommer for at høre musik?
Svaret er ja. Det er ikke rart at skulle tilkæmpe sig en plads i rummet, men heller ikke at fylde det hele, så andre mennesker ikke kan komme til. Bogen består af en række øvelser med det formål at bruge stemmen mere bevidst, for at opnå en bedre kontakt med publikum, eksempelvis ved at skabe identifikation.

Vores stemme fortæller vores historie og er en del af os selv, der kan bruges mere offensivt, hvis vi er klar over, hvad vi skal gøre. Der er en hel del øvelser, som nok kan mærkes, fordi de fremkalder smertefulde erindringer. Efter temperament kan man gennemgå dele af øvelserne og lade andre ligge.

Merete Nørgaard bevæger sig lige i nærheden af en farlig grænse, hvor man potentielt godt kan risikere, at man kommer til at åbne for meget op for smertefulde erfaringer, der påvirker brugen af stemmen. Derfor vil jeg anbefale, at man ikke kaster sig over øvelserne alene. Man bør have en eller flere, man stoler på i nærheden, så man kan tale om de tanker og reaktioner, der opstår undervejs. Jeg synes, der mangler en advarselstavle her. Erfaringer kan være pinagtige – og der opfordres til at åbne op. Smerten skal ikke gemmes væk, men placeres rigtigt. Bogen er en trin-for-trin guide med øvelser – og det er ikke kedeligt.

Jeg vil anbefale den som obligatorisk læsning for alle, der skal synge eller tale i større forsamlinger. Hvis man påtager sig at instruere andre, er der virkelig tale om en guldgrube.
 

bottom of page