top of page

Anmeldelse af Stemmens Magi af Anne Middelboe Christensen

Charlotte Bøving, skuespiller, instruktør og underviser
 

Vi kan ikke ikke kommunikere, skriver Merete Nørgaard i sin bog Stemmens magi, spørgsmålet er mere, hvordan vi får sagt det vi vil sige, på den bedst mulige måde.  Merete har skrevet en spændende og lærerig bog om stemme, krop og sjæl. 

 

Bogen har mange praktiske stemmetræningsøvelser og Merete foreslår læseren at gå til øvelserne på en legende og lystfyldt måde, og helst øve sig et par minutter hver dag.


Hun skriver om de forskellige stemmekvaliteter, den feminine og den maskuline, som ikke er bundet til køn, men som vi alle kan få adgang til. Hun opfordrer læseren til at optage - og lytte til egen stemmekvalitet og på den måde få større bevidsthed om stemmens udtryk, eller mangel på samme .

Stemmearbejde handler ikke kun om stemmen, men involverer i høj grad også kroppen
Merete har et helt kapitel som hedder kroppens sprog. Kroppens energi og kraft bruges til at øge stemmes volumen, men kropsbevidstheden hjælper også med at skabe fysisk og psykisk nærvær. Udover kropsbevidsthedsøvelser er der også vejrtrækningsøvelser i bogen. Øvelserne er ikke kun beregnet til at frembringe lyd, men i lige så høj grad er de, en vej til større nærvær, kreativitet og indre ro. Åndedrætsøvelserne hjælper til, at udvide stemmens potentiale og udtryk og tage pladsen i rummet, foruden at dulme nerverne. 

 

Bogen har mange udviklingscases fra kursister, og jeg er sikker på, at mange læsere vil kunne genkende sig selv i historierne. Bogen er også krydret med refleksionsøvelser og coachende spørgsmål, som læseren kan vælge at svare på, og på den måde reflektere over sine egne oplevelser med stemmen.

Merete sætter ord på det ordløse
– hvis øjnene er sjælens spejl, er stemmen sjælens lyd – og hun vægter den fysiske stemme og den indre stemme lige højt. Samtidig er hun meget faglig og konkret i sine anvisninger, gode råd og øvelser. Man mærker tydeligt hendes store erfaring med stemmen og dens muligheder. 

 

Bogen henvender sig både til folk som, af interesse, har lyst til at udforske deres stemmepotentiale og til dem, som bruger stemmen i deres profession. Nogle kunne sågar have glæde af bogen som redskab til personlig udvikling med udgangspunkt i stemmen. Tænker dog, at for at få det fulde udbytte af øvelserne, ville nogle fysiske timer med Merete, som underviser, være givende. 

 

Bogen er letlæselig, spændende og nem at overskue. Den har en god vekselvirkning mellem praksis og refleksion. Jeg har i mange år, som skuespiller, underviser, teaterleder og foredragsholder, levet af at fange folks opmærksomhed med min stemme. Så da jeg begyndte at læse, tænkte jeg, at der måske ikke var så meget nyt under solen, for mig. Men der tog jeg fejl -, udover at jeg fik mange nye input og øvelser, fik jeg også mange spændende refleksioner om stemme, krop, sjæl og livet. 
 

 

bottom of page